Boken Svart vatten utspelar sig i en liten by som ligger bredvid sjön som heter Vallerbosjön och de sägs aldrig vad byn heter i boken. Byn som Agnes bor i är ganska lite som man kan ungefär jämföra med Järpås. Byn ligger på landsbygden som många har sina sommarstugor och husvagnar vid.

Jag har tänkt mig att boken utspelar sig sent 1900-tal eller tidigt 2000-tal. Jag tänkte mig att Agnes messar med sin kompis Linn så tänkte jag att hon måste ha en knappmobil, det känns som samhället är ganska gammalt. I mina tankar så kändes det som att de inte var så som vi har de idag med touch mobiler och mer moderna saker. Svart vatten är skriven i nutid och är en skräckhistoria.

Miljön mellan personerna är bra tycker jag. I början var väl miljön mellan Agnes och Noel inte den bästa men ju mer tiden gick så blev de bättre vänner och börja hänga mer. I slutet av boken så är deras vänskap väldigt bra och de är ledsna att de ska skiljas åt, för Noel bok egentligen i Malmö men är bara på besök hos sin mormor och morfar som tar sin sommarstuga här. Ett citat som visar att deras vänskap hade blivit bättre var ”Tyvärr hade hans familj bestämt sig för att åka tillbaka till Malmö för att vila upp sig i lugn och ro, som hans mamma uttryckte det. Agnes saknade honom. Ibland kändes dagarna olidligt sega utan honom, trots alla böcker”. Man förstod att Agnes Skåne honom mycket närmar han hade åket hem.