Huvudpersonen i Svart vatten heter Agnes och är elva år gammal. Man fick inte reda på så mycket om hennes utseende och hur hon ser ut. Istället får man reda mest hur hon är som person och hennes personlighet, vad hon gillar och inte gillar. De ända man får reda på utseendemässigt är att hon har lugg. Författaren har mat fokuserat på hur Agnes är som person och inte så mycket på utseendet. Jag har fått göra en egen bild i huvudet hur Agnes ser ut. Jag ser Agnes som normal lång, halv långt hår och lugg.
Agnes är inte som alla andra i hennes ålder, hon gillar inte typiska sommargrejer som att bada och att vara utomhus. Hon gillade inte värme och när solen lyste. Utan hon gillade mer när de var mer molnigt och regn. De hon gillade var att sitta inne och läsa sina böcker. Hon älskade att läsa. Och att läsa hade hon antagligen fått av sin mamma. Det märks av i början av boken där citatet ”En av de där föräldrarna var Agnes egna mamma, men istället för att titta på sin dotter i hopptornet satt hon böjd över en bok, som vanligt” finns.
Agnes var inte elden personen som var ute och sola, hon satt hellre inne och läste en av sina böcker. Efter jag läste boken få fick man reda på att Agnes blev väldigt rädd lätt. En sak som hon är extra rädd för är mörker. Det förekommer tidigt i boken att hon behöver sova med nattlampan på för att känna sig trygg.
Namnet Agnes tycker jag passar huvudpersonen för att hennes föräldrar hade döpt henne efter en bok som mamman hade läst och de passar ju för att Agnes älskar ju att läsa.

Nästa huvudperson berättar författaren inte så lika mycket om men hans namn är Noel. Noel är som Agnes, som inte gillar typiska sommargrejer. Noel är en rödhårig kille med lång hår och en väldigt blek hy. Hans personlighet är att han är oftast på ett väldigt bra humör och oftast glad. Han gillar även att utforska och upptäcka nya saker hela tiden. Noel gillar speciell att vara i skogen. När Agnes och Noel var i skogen fick man reda på att Noel har astma och att de var tvungna att springa som gjorde att Noel fick ett astmaanfall. I de här citatet som säger att han har astma ”Jag har… Astma… Lyckades han väsa fram”. Han och Agnes träffades på stranden som är vid byn, innan så var de båda ganska ensamma. Under bokens gång fick man reda på att de har en del gemensamt, att cykla, utforska nya ställen, båda ogillar vatten och ingen gillar typiska sommargrejer. Noel är rädd för vatten för när han var lite var han nästa påväg att drunkna men han går på simskola som har gjort att han har lärt sig att sina bättre och vågar klura på sig själv. Agnes kunde simma men hon var inte så förtjust i vatten ändå. Noel tycker jag är ett passande namn för han för jag tycker de passar bra tillsammans med Agnes.

Jag ger boken 3/5 poäng.